Carnex gradi postrojenje za tretman otpadnih voda

Bez autora
Jun 07 2011

Kompanija Carnex iz Vrbasa je jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje i prerađevina od mesa u Srbiji. Ova kompanija je osnovana još 1958. godine, a danas je njen većinski vlasnik Investicioni fond Ashmore iz Londona. Politika ovog fonda je takva, da kada jedno preduzeće podigne na zavidan poslovni nivo, kako danas radi i posluje Carnex, onda ga preprodaje. Prodaja ovog preduzeća se ne dovodi u pitanje, već se samo radi na razvoju tržišta, jer se prozvodi ove kompanije izvoze čak i u Australiju. Od ukupne proizvodnje kompanije Carnex, 20 posto ide u izvoz, a preostali deo se raspoređuje na tržištu Srbije, gde zauzimaju kako po kvalitetu i kvantitetu zavidno mesto. Pored investiranja u proces proizvodnje, ova kompanija uskoro počinje i izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, koje će se dalje ispuštati u centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda opštine Vrbas.

Carnex gradi postrojenje za tretman otpadnih vodaKompanija Carnex iz Vrbasa je jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje i prerađevina od mesa u Srbiji.

Ova kompanija je osnovana još 1958. godine, a danas je njen većinski vlasnik Investicioni fond Ashmore iz Londona.

Politika ovog fonda je takva, da kada jedno preduzeće podigne na zavidan poslovni nivo, kako danas radi i posluje Carnex, onda ga preprodaje. Prodaja ovog preduzeća se ne dovodi u pitanje, već se samo radi na razvoju tržišta, jer se prozvodi ove kompanije izvoze čak i u Australiju. Od ukupne proizvodnje kompanije Carnex,  20 posto ide u izvoz, a preostali deo se raspoređuje na  tržištu Srbije, gde zauzimaju kako po kvalitetu i kvantitetu zavidno mesto.

Pored investiranja u proces proizvodnje, ova kompanija uskoro počinje i izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, koje će se dalje ispuštati u centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda opštine Vrbas. Na taj način Carnex će dati svoj doprinos u reševanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.

Kako je istakao direktor preduzeća Carnex Hugh Mac Reynolds, do sada je u ovu firmu uloženo preko 21 milion evra, dok je za unapređenje ekoloških pitanja namenjeno 3,5 miliona evra, a to se odnosi na izgradnju prečišćača otpadnih voda.

Predsednik opštine Vrbas dr Željko Vidović je naglasio da zahvaljujući dobrom poslovanju ove kompanije u budžet opštine se slije 80 miliona dinara godišnje. Ono što je, još važnije, je izgradnja kolektora, čime se stiču uslovi i za čišćenje Velikog Bačkog kanala, jer će se sve vode slivati preko kolektora, i u kanal će se ulivati tehnički-čista voda. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik